Zelf schaatsen slijpen in een handomdraai

Bestel de Sharp Master online
Zélf uw schaatsen slijpen
De Sharp Master maakt schaatsen slijpen makkelijk en laagdrempelig.
Daardoor kunt u vaker en regelmatiger uw schaatsen slijpen.
U neemt 'm bovendien makkelijk overal mee naartoe!
"Daar hoef je niet voor op cursus"
"Binnen 5 minuten klaar"
"Het is zo voor elkaar"

John Oudt, bedenker van de Sharp Master

Een handzaam apparaat om schaatsen te slijpen

 
Innovatieve manier van schaatsen slijpenJohn Oudt vond dat schaatsen slijpen makkelijker, snel en beter moest kunnen, óók door mensen die niet elke dag schaatsen slijpen. Het ouderwetse schaatsenslijp-blok voldeed wat hem betreft niet aan dat criterium, en daarom bedacht en ontwikkelde hij de Sharp Master, een handzaam apparaat dat niet alleen slijpt maar ook afbraamt. Met zijn uitvinding verwierf hij een plekje in de MKB Innovatie Top 100 van het bekende ondernemersblad Bizz. Hieronder leest u het hele artikel.
 
Schaatsen slijpen met de Sharp MasterIn de jaren zeventig was John Oudt een bekende naam in de schaatswereld. Hij reed mee in de Nederlandse top tien totdat hij in 1979 zijn schaatsen aan de wilgen hing. “Daarna heb ik vijftien jaar lang niet meer geschaatst.” Wel werd hij starter bij wedstrijden en zo hield hij altijd contact met zijn geliefde sport. Toen hij in 1994 werd uitgedaagd door een aantal veteranen bij de plaatselijke schaatsclub, bond Oudt de ijzers weer onder. “Sindsdien ben ik altijd blijven schaatsen.”
 

Te veel "rommel" bij het schaatsen slijpen

Naast het sporten zelf, ging Oudt zich ook met de materialen bemoeien. Zo was hij een van de eersten die op een klapschaats stond en heeft deze voor de firma Zandstra verder ontwikkeld en geproduceerd. Een van de zaken waaraan hij zich steeds meer ging ergeren, was dat hij “te veel rommel meesleepte” bij het schaatsen. Bijvoorbeeld het slijpblok dat van oudsher wordt gebruikt om de ijzers van de schaatsen te slijpen. “Dat is een enorm onhandig blok. Daarnaast is de combinatie onervaren slijpers en dat blok een ongelukkige. Ik wilde iets handzamers maken.”
 

Een schaatsenslijper op jaszak-formaat

De ideeën kwamen toen hij met het diamantplaatje en later met wat magneten zat te spelen. “Ik bedacht dat het mogelijk moest zijn om de magneten als geleiders langs het ijzer te laten glijden, waardoor het diamantplaatje op zijn plaats bleef om het ijzer te slijpen.” De Sharp Master weegt zo’n 180 gram. Het heeft een handzaam formaat dat veel weg heeft van een computermuis en dus makkelijk mee te nemen is in een jaszak tijdens een toertocht of een rondje op de baan. “Iedere schaatser is een potentiële klant. Op dit moment wordt het slijpapparaat door 35 sport- en schaatsspeciaalzaken verkocht, maar het is ook via internet te bestellen.”
 

Professionele gebruikers zijn enthousiast

Oudt begon zo’n vier jaar geleden met de ontwikkeling van de Sharp Master, maar kon het apparaatje pas in januari 2007 op de markt brengen. “Ik moest wachten op het patent, dus kon mijn ideeën niet eerder openbaar maken. Toen hij op de markt kwam, had ik hem zelf natuurlijk al uitgebreid getest. In december 2006 was ik starter bij een wedstrijd. Jacques de Koning, lid van de technische commissie en een zeer kritisch man, zag het slijpapparaat en was drect onder de indruk. Hij wilde er gelijk eentje voor zijn zoon die sprinter is.” Hoewel veel gebruikers enthousiast zijn over de uitvinding van Oudt, is het nu zaak om de Sharp Master gerichter naar de markt te brengen. “We hebben het afgelopen jaar wel in winkels en schaatsbladen geadverteerd, maar dat leverde nog niet zoveel op als we hadden gewild. Er zit meer in en we zijn nu met SenterNovem aan het kijken hoe we dat eruit gaan halen.”